2014'de Bizi Nasıl Yenilikler Bekliyor?

2013 akıllı telefonlar ve özellikle Android için harika bir yıldı. En sevdiğimiz işletim sistemi büyüdü, daha fazla hizmet ve uygulama ile bizi daha da mutlu etti. 2013 yılında daha büyük ve kaliteli ekranlar, yüksek çözünürlükte kameralar ve çok etkileyici donanımsal özellikler hayatımıza girdi. Aynı zamanda ilk 3 GB RAM sahibi akıllı telefon ve ilk 64-bit işlemcili akıllı telefon ile tanıştık. Peki böyle iyi bir yılın ardından 2014 yılında bizi neler bekliyor?
android ausblick
Bakalım 2014 Android'e neler getirecek? © gmark1/flickr.com, AndroidPIT

Giyilebilir cihazlar

Bu kategoride kesinlikle yılın en heyecan veren cihazı Google Glass olacak. Tam olarak Google’ın piyasaya ne getireceğini ya da fiyatının uygun olup olmayacağını bilmesek de cihazın arkasındaki düşünce bile bizi heyecanlandırmaya yetiyor. Eğer cihaz tutar ve yayılırsa Android dünyasında ve giyilebilir cihazlar konusunda tüm bildiklerimizi yeniden yazılabilir. Kısacası 2014 giyilebilir cihazların yani akıllı gözlükler, bileklikler ve akıllı saatlerin yılı olacak.
Google Glass 9
Google Glass giyilebilir cihazlar konusunda bayrağı taşıyor.  © AndroidPIT

Daha yüksek ekran çözünürlüğü

2014’ün başka bir heyecan veren yanı ise çılgınca yüksek pikselli ekranlar ile tanışıyor olacak olmamız. Öyle ki her inçe 500 piksel gibi rakamlar konuşuluyor ve biz de bu arada yeni çıkacak markaların amiral gemilerinde 2K çözünürlük ile tanışmayı bekliyoruz. Şimdilik aslında Samsung’un 2015 yılında 4K çözünürlüğe geçmeyi planladığından çok bahsetmeye gerek bile yok. Bunların hepsi 4GB RAM sahip Android telefonlarda olacak ki bizde 2014 yılında bunları göreceğiz.

Kameralardaki önemli yenilikler

Akıllı telefonlar her geçen gün hızla dijital kameraların yerini almakta. Bu durum 2014 yılında Android kameralarında daha ileri gitmesi ve gelişmesi için tetikleyici nedenlerin başında. 2013 yılında akıllı telefonların sunumu ve pazarlanmasında kamera faktörünün ne kadar önemli olduğunu gördük. Artık üreticiler sadece megapiksel sayıları vererek işin içinden çıkamıyorlar çünkü tüketiciler sensor bilgisi odaklanma boyutu gibi teknik bilgileri de öğrenmek istiyor. RAW dosyalarını destekleyen, HDR ön görünümüne sahip, çift LED flashlı ve optik görüntü sabitleyiciye sahip modeller 2014 yılında sıkça karşımıza çıkacaklar.
Moto x camera funcoes
Daha gerçek görüntüler / © AndroidPIT

64-bit işlemciler

Yeni iPhone ile Apple 64-bit işlemcilere giden yolda ilk adımı attı. Hemen ardından Samsung da 2014 yılında 64-bit işlemci kullandığı bir cihaz çıkaracağını ve hatta Qualcomm’un yanında kendi 64-bit işlemcisini de üretmeye başlayacağını duyurdu. 4 GB RAM ve 64-bit işlemci kombinasyonu 2014 yılının büyük teknoloji olaylarından olacağı benziyor tabii eğer gerçekleşirse.
iphone 64bit lead
64-bit işlemci ve 4GB RAM kombinasyonu.Rüya gibi... © Engadget

Parmak izi tarayıcıları ve fazlası

2013 yılında tarayıcı sensorlarından iki örnek gördük: Apple’ın iPhone 5S için kullandığı TouchID sensoru ve HTC One Max’ta kullanılan biometrik tarayıcı. 2014 yılında tabletlerde ve akıllı telefonlarda bu tip tarayıcıları daha çok göreceğiz fakat yine de iris tarayıcısı gibi teknolojilerden henüz bahsetmek çok mümkün değil.
iphone htc one max
Apple ve HTC dışında cihazlarda da tarayıcılar ile karşılacağız. © Apple, HTC/AndroidPIT

Kablosuz şarjlar

2014 yılında kullanımının artmasını umduğumuz ve istediğimiz bir başka teknoloji de kablosuz şarjların artması. Bunun ilk belirtilerini Nexus, Nokia Lumia ve Samsung Galaxy S4 gibi cihazlarda görmeye başladık. Beklentimiz üreticilerin bizi kablo sıkıntısından kurtaracağı ve bu tip şarj cihazlarını daha yaygın hale getirme yoluna gidecekleri doğrultusunda.
NexusWirelessCharger
Kablosuz şarjlar hayatımız için büyük rahatlık. © Google

Yeni amiral gemileri

Son olarak 2014 yılında Galaxy S5, Galaxy Note 4, Nexus 5 (2014), HTC One 2, yeni bir Xperia, LG G3, Galaxy Note Pro, yeni Nexus 10 gibi ufkumuzu genişletecek cihazlarla tanışacağız. Kısacası 2014 yeni akıllı telefonlar ve tabletler tarafından bir hayli mutlu edileceğimiz bir yıl olacak. Bir diğer iyi yan ise geçtiğimiz senenin cihazlarının da fiyatları düştükçe daha çok insan kaliteli ve teknolojik cihazlara sahip olacak.

Daha kaliteli düşük maliyetli cihazlar

Moto G Nexus 4 comparacao
2014 yılında daha düşük maliyete daha kaliteli cihazlar ile karşılaşmayı umuyoruz.
2014 ile beraber daha kaliteli düşük maliyette cihazlar hayatımıza girecek ki zaten üreticiler bu tipte üretim yapmaları için gereken cesareti kullanıcılardan fazlasıyla aldılar. Bunun en açık örneği ise LG G2 ya da Xperia Z1’in neredeyse dörtte biri fiyatına gelen Moto G! Bu duruma bir de Çin’den gelen nispeten kaliteli ve çok ucuz fiyatlı cihazlar da eklenince işler bir hayli ilginç bir hal almaya başlayacak. Bunun yanında Android KitKat’ın yaygınlaşması ve bir sonra çıkacak güncelleme de 2014 yılının büyük olaylarından olacak.

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz!


Sade TürkçeBlogger·Teması Temanın Tasarımcısı